Wie zijn wij?

Onze feitelijke vereniging ontstond in 1999, met als doel het in stand houden en promoten van de sinterklaastraditie. Anno 2012 ontvingen we de zegen van Engelbert Carleer, decennialang de enige échte Sinterklaas in Leuven, om naar voren te treden als zijn opvolger. We beschouwen dit tot op de dag van vandaag als een hele eer, temeer omdat deze goedkeuring gebaseerd is op een eenzelfde visie op de sinterklaasbeleving, over de generatiegrenzen heen. In de loop der jaren groeide de vereniging verder uit tot "De Belgische Sint", waarbij Leuven onze heimat blijft, en Wilsele onze vertrouwde uitvalsbasis.

Wij zijn van mening dat een initiatief als een sinterklaasbezoek zo mooi en realistisch mogelijk moet gebracht worden. Daarom besteden we erg veel aandacht aan de uitstraling van Sinterklaas en Zwarte Piet. Ondanks onze inspanningen naar voorkomen en geloofwaardigheid toe proberen we de kosten voor een bezoek zo democratisch mogelijk te houden.

Als feitelijke vereniging worden onze inkomsten integraal aangewend voor de aankoop en het onderhoud van kostuums en attributen, alsook voor het voorzien van de nodige werkingsmiddelen.

Onze contactgegevens vindt u terug in de rubriek Meer info.

Belgische kwaliteit

Onze unieke staf is al jarenlang een ware blikvanger bij onze optredens, en bovendien van 100% Belgische makelij.

We blijven inzetten op het Belgische karakter van onze sinterklaastraditie. Hiervoor werken we onder meer samen met een gerenommeerd Brugs atelier. Met het nodige oog voor precisie en kwaliteit zorgen zij ervoor dat de Sint steeds goed gemijterd voor de dag komt.

En daar stopt het niet bij. Want zijn fraaiste mantel haalt de Sint in het Limburgse Maaseik, waar in het atelier de mooiste stoffen combineerd worden met de meest sierlijke goudborduursels. 

Dag Sinterklaasje

"Dag Sinterklaasje" is onze unieke zevendelige reeks waarin pop Marieke haar meest prangende vragen stelt aan de Goedheiligman zelf.

https://youtube.com/playlist?list=PLjW4IY1fwvfv3zXZ0WW4dvs1SpUcTp1vN

Alle vragen en antwoorden uit "Dag Sinterklaasje" vind je bovendien ook in onderstaande PDF, dat je vrij kan downloaden.

Open brief

De heisa rond de figuur van Zwarte Piet houdt aan. Waar er enkele jaren geleden nog geen roetvuiltje aan de lucht was is er de laatste jaren geen maand waarin de kritiek op deze zwarte kindervriend ontbrak. Als sinterklaasvereniging hebben we ons nooit gemengd in deze discussie, en dit om verschillende redenen. Een van die redenen is te vinden in het waarom van onze vereniging. Want menigeen vraagt zich dit weleens af: “Waarom doen jullie dit eigenlijk?” Het antwoord is eenvoudig. We zetten deze traditie verder omdat we ervan overtuigd zijn dat ieder kind recht heeft op een onbezorgde sprookjesachtige tijd, een korte periode in het jaar waar ze naar kunnen uitkijken, ongeacht hun afkomst of achtergrond. En waar men Sinterklaas ook ontmoet, het blijven steevast magische momenten waar ieder kind gelijk is en van hetzelfde durft te dromen. Tegelijk zie je ouders evenzeer genieten van dit tafereel, vaak nostalgisch terugdenkend aan hun eigen kindertijd.

Zwarte Piet zelf blijft onlosmakelijk verbonden met de Sint, in de gedaante van een volleerde pieterbaas, die door zijn gitzwarte gelaat zijn volmaaktheid in het schoorsteenklimmen goedlachs kan aantonen. En Zwarte Piet is geen boeman, maar des te meer een net zo grote kindervriend als de goedheiligman zelf. Het zijn gelijkgestemden met een warm hart voor àlle kinderen. We hebben respect voor de roetveegpieten, maar zij worden veeleer beschouwd als oefenpieten, die nog heel wat trainingswerk voor de boeg hebben om volleerd met de Sint op stap te kunnen gaan. Een volleerde Zwarte Piet draagt immers bij aan de mystiek van het verhaal, en koestert door zijn verschijning een van de mooiste geheimen in een kinderbestaan. En waar dat geheim bij ontdekking dan wel al eens wordt kwalijk genomen, dompelen diezelfde kinderen zich later veeleer zelf onder in de sinterklaastraditie. Dit keer met hun eigen kinderen, hun eigen kleinkinderen.

Is Zwarte Piet racistisch of discriminerend? Wel, dat kunnen we met klem weerleggen. Gekleurde sprookjesfiguren, of het nu komt door afkomst of beroepsbezigheden, je mag ze niet verloochenen. Zij zijn minstens even belangrijk in onze samenleving. Hun bestaan ontkennen, dàt zou pas getuigen van discriminatie.

Sinterklaas en Zwarte Piet blijven elkaars beste vrienden, door dik en dun, in voor- en tegenspoed. Ze zijn niet weg te denken van mekaar, net omdat ze elkaar zo goed aanvullen. Dus wat ons betreft komen ze hier wel door, voor de kinderen van nu evenzeer als voor de kinderen van toen...

Met warme groet,

"De Belgische Sint" & Zwarte Piet